Gedragskliniek voor dieren lanceert Informatiefolder ‘Baby en huisdier’

Harde huilgeluiden, andere geuren en soms ook ineens veel minder aandacht. Vaak denken mensen er niet over na wat voor effect de komst van een kindje op een huisdier heeft. De Gedragskliniek voor Dieren van de Academisch Dierenziekenhuis wil helpen voorkomen dat het mis gaat. “We willen graag bijdragen aan preventie”, zegt expert Claudia Vinke. “Daarom hebben we een brochure gemaakt die verspreid wordt onder Nederlandse dierenartsen.”

De brochure bevat tips en adviezen die dierenartsen aan aanstaande ouders kunnen geven. Vinke: “Juist omdat gedrag zich moeilijk laat voorspellen, is het belangrijk soms de omgeving aan te passen of je huisdier voor te bereiden en te trainen.”

Dieren zitten vaak helemaal niet te wachten op gezinsuitbreiding. Sommige dieren vinden kinderen beangstigend of stressvol. Honden en katten zien, ruiken en horen anders, dus geluiden, geuren en onverwachtse bewegingen kunnen een dier onrustig maken.

Daarnaast zijn er de veranderingen in hun leefomgeving: staat er bijvoorbeeld ineens een box in de kamer, wordt er bijvoorbeeld een ruimte ingericht als kinderkamer of is er tijdelijk minder aandacht voor het dier rondom de komst van een kindje.

Dat dingen anders zullen zijn, is een gegeven, maar wel kun je je huisdier zo goed mogelijk voorbereiden en begeleiden bij de veranderingen. Zo kun je vooraf bepaalde dingen oefenen, bijvoorbeeld dat je kat niet in de kinderkamer mag komen, of het naast de kinderwagen meelopen van je hond. Daarmee maak je het zowel jezelf als het dier makkelijker voor als het kindje er eenmaal is.

 

© 2024 Vereniging Boe4